În momentul în care apelezi la o firmă specializată pentru producția de mobilier, cel mai important pas este alegerea materialelor din care urmează să fie realizată mobila la comandă.
Mobila la comandă, cu un design modern, este deobicei executată din PAL sau MDF. În acest articol vom explica diferențele între aceste două tipuri de materiale.
PAL-ul (plăci aglomerate de lemn) este compus din așchii din lemn tocate mărunt, amestecate cu clei sau rășini sintetice, presate la cald. Stratul interior al panourilor este compus din particule grosiere, în timp ce straturile exterioare sunt netede, compuse din particule mai fine.
PAL-ul se poate finisa cu o peliculă de melamină, furnir sau diverse lacuri.
PAL-ul melaminat se obține în urma aplicării a mai multor straturi de melamină și hârtie impregnată cu modelul sau culoarea finisajului dorit. Melamina oferă o gamă foarte largă de culori și modele care imită perfect lemnul.
Avantajele PAL-ului:
- gamă variată de culori și texturi;
- prelucrare relativ ușoară și timp de fabricare mai redus;
- două tipuri de fronturi: PAL melaminat și PAL furniruit;
- potrivit pentru mobilă la comandă precum: mobilier dressing, living, dormitor, dulapuri, inclusiv bucătării (cu condiția să nu existe umiditate mare), spații comerciale, birouri etc.
Dezavantaje:
- sensibilitate la umiditate;
- durată de viață mai scurtă în comparație cu MDF-ul.
MDF-ul (fibră de densitate medie) se fabrică în același mod ca și PAL-ul, cu diferența că lemnul compozit este măruntit mult mai fin înainte de presare. MDF-ul are o densitate mai mare decat PAL-ul și o suprafață mult mai fină.
În cazul MDF-ului, marginile fronturilor pot fi rotunjite, eliminand astfel necesitatea aplicării cantului.
Lipsa acestuia conferă un aspect mult mai elegant. Suprafața dură și fină permite, de asemenea, decuparea în relief a diferitor modele pe fronturi (tehnica de frezare). Cu ajutorul frezărilor se poate imita stilul clasic al mobilierului realizat din lemn masiv. În acest caz, avantajele în favoarea MDF-ului sunt date de prețul redus față de lemnul masiv și proprietățile materialului care nu se dilată/contractă precum lemnul.
Ca finisaje, MDF-ul poate fi vopsit în orice culoare în variantă mată, lucioasă sau semi-lucioasă.
Avantajele MDF-ului:
- duritate mare, comparabilă cu cea a lemnului masiv;
- prelucrare mai ușoară decât în cazul PAL-ului – prin frezare se pot obține forme deosebite;
- patru tipuri de fronturi: MDF vopsit, MDF furniruit, MDF înfoliat, MDF melaminat;
- rezistența la umiditate și durata de viață mare – MDF-ul vopsit are o rezistență foarte ridicată la încovoiere și înșurubare, iar valorile de umflare în contact prelungit cu apa sunt mult mai bune decat ale altor materiale lemnoase;
- indicat pentru mobilierul de baie și bucatarie unde MDF-ul vopsit are o rezistență deosebită.
- se poate revopsi în cazul în care suprafața a fost zgâriată/deteriorată.
Dezavantaje:
- costuri mai ridicate decat PAL-ul din cauza prelucrării mai costisitoare.
Alege materialele potrivite pentru mobila de bucătărie și află mai multe colaborând cu noi.
Avangarde mobex - producător de mobilă la comandă din Timișoara.